Egyre közelebb a termeléshez

A vállalatirányítási rendszerek általában távolságot tartanak a gyártási folyamatok operatív, akár percen belüli követésétől annak ellenére, hogy a folyamatok tervezésében már nagyobb szerepet vállalnak.

Az eddigi utólagos adatbevitel nem csupán lassította a folyamatot, de sok felesleges papírmunkával és ebből kifolyólag hibalehetőséggel is járt. A vállalatirányítási megoldás gyártósor mellé helyezésének alapvető oka volt a kontrolling jelentőségének növekedése, a gyorsabb, részletesebb és aktuális adatok rendelkezésre állása, valamint a közvetlen vezérlés és a gyártóeszközök, illetve a vállalatirányítási rendszer közötti automatizált kommunikáció iránti igény. Az Isys-On Kft. a QAD Enterprise Applications online termeléskövetés számos megvalósítását vezette már be hazánkban, így természetesen a közelmúltbeli projektek között is találtunk erre néhány példát.

Aktuális adatok a gépjárműiparban

A BPW Hungária Kft. közel 20 éve a QAD vállalatirányítási megoldást használja, amely idén egy új raktár-irányítási rendszerrel bővül. A többéves közös munka egyik eredményeként két éve került bevezetésre az online termeléskövetés a nehézfutómű-üzletágban, az egyedi szériaszámos gyártás nyomon követésére. A rendszernek köszönhetően az adott gép mellett álló munkatárs az ott kihelyezett érintőképernyős terminálon keresztül kapja meg az aktuális feladatot, illetve az ehhez szükséges minden dokumentációt a műszaki rajzoktól kezdve a technológiai utasításokig.

A gyártási feladat közben a teljes munkafolyamatról, a legyártott termékekről, az állásidőkről és a selejtképződésről is aktualizálva, adott időben jelentés készül, így minden pillanatban az aktuális adatok érhetők el az üzem bármely pontján. A pillanatnyi aktuális adatok alapján történhet meg az azonnali operatív szintű beavatkozás, illetve a gyártás monitorozása.

A megvalósítás lehetővé teszi a feladatok optimális kiosztását, így nem csupán az adott gyártási folyamatokra reagálva viselkedik rugalmasan, hanem az ad hoc jellegű eseményekre is jól képes reagálni. A bevezetésnek köszönhetően hatékonyabb, gyorsabb és kevesebb kockázattal járó, aktuális online adatokat generáló rendszer létesült, amelyet azóta is elégedetten használ a vállalat.

Termőföldtől az asztalig

Az autóipar mellett például az élelmiszer-ipari specifikációkban is megtalálható ez a fejlesztés, amelynek hasonló, de az iparági specialitásoknak megfelelően kibővített igényeket kell teljesítenie. A szigorú élelmiszer-ipari és minőségbiztosítási elvárásoknak való megfelelés érdekében elengedhetetlen a pontos vezérlés a kritikus technológiai lépéseknél. A rendszer itt is a korábbi példához hasonlóan kiosztja a feladatot, azonban a minőségbiztosítási sajátosságok miatt még részletesebben, még kisebb elemekre bontva teszi mindezt.

Az adott élelmiszer-ipari megvalósításban kritikus folyamat volt a termékbe kerülő fűszerek kimérése. A megvalósított online termeléskövető rendszer az egyes fűszerek bekeverési sorrendjének megfelelően irányítja a feladatot végző dolgozót a kimérési műveletsorban, amelyet az interfészen keresztül a rendszerrel kapcsolatban álló elektronikus mérlegekből jövő adatok alapján azonnali ellenőrzés egészít ki.

A teljes folyamat a vállalatirányítási rendszer integráns részeként a felvitt technológiai és egyéb törzsadatokra épülő szabályrendszer alapján történik. A beépített lépéseknek köszönhetően gyakorlatilag csak a tűréshatároknak megfelelő és ellenőrzött fűszerkimérés jut tovább a gyártási folyamatban. A kimérés közben használt vonalkódos azonosításnak köszönhetően az adott beépülő alapanyagról minden aktuális információ a rendelkezésre áll.

Kiemelten fontos része volt a megvalósításnak, hogy minden egyes munkaállomásra egyedi vezérlőpanel került, amely csak az azon a ponton szükséges adatokat, lépéseket jeleníti meg, így minden ponton megvalósul a feladat- és munkavégzés-specifikus termékvezérlés. A HACCP szabványnak megfelelő ellenőrzési pontokat is integrálták a QAD vállalatirányítási megoldáson belül. A folyamatok ilyen mélységben történő irányításának és lefedettségének köszönhetően informatikailag valósággá válik a termőföldektől az asztalig történő követés elve.

 

Megjelent a GyártásTrend oldalán.