Adatbázis kezelés

A PROGRESS, későbbi nevén OpenEdge, egy nagy teljesítményű relációs adatbázis-kezelő rendszer (RDBMS) és programozási nyelv (ABL). Az első nyilvános kiadása 1984-ben látott napvilágot PROGRESS 2.1 néven. Jelenleg, mint OpenEdge, már a 11-es verziónál tart.


Az OpenEdge főbb jellemzői:

  • skálázhatóság
  • nagy teljesítmény
  • magas rendelkezésre állás
  • megbízhatóság
  • rugalmasság
  • platform függetlenség

 

A PROGRESS adatbázist úgy tervezték, hogy a néhány felhasználós cégtől, a több ezer felhasználót számláló vállalatig, képes legyen kiszolgálni a gördülékeny ügymenetet. A felhasználók az adatbázist osztott memórián keresztül érik el, amivel minimalizálni lehet a diszk alrendszer közvetlen olvasását, és ezáltal garantálni a gyors kiszolgálást.

 

A Progress története

A kezdetek az 1980-as évek elejére tehetőek, amikor a Data Language Corporation létrehozta a 4GL programozási nyelv alapját, ami később OpenEdge Advanced Business Language-ként (ABL) vált híressé.

1987-ben, mikor több mit 60.000 szervezet használta világszerte a 4GL technológiát, a Data Laguage Corporation-t átkeresztelték PROGRESS Software Corporation-re.

Ekkor már vállalatirányítási rendszerek körében is elterjedt, több ERP alapját is a PROGRESS képezte.

2002-ben az eXcelon Corporation cég felvásárlásával, a PROGRESS szert tett egy XML integrált fejlesztői környezetre, a Stylus Studiora.

Ezzel az eszközzel XML dokumentumokat, EDI-t (elektronikus adat cserélő filet), CSV-t (vesszővel elválasztott értékeket tartalmazó filet) és relációs adatokat lehetett tervezni, szerkeszteni.

2004-től a PROGRESS termékek OpenEdge márkanév alatt futottak tovább.

2008-ban a Xcalia és Mindreef cégek megszerzésével, a PROGRESS adatintegrációs és SOAPscope megoldásokra tett szert.

2010-ben a SAVVION cég felvásárlásával a PROGRESS tovább bővítette portfólióját a Business Process Management technológiával.

 

Progress technológia

Jelenleg a Progress az alábbi termékkel képzi a piac élvonalát:

OpenEdge: Application Development Platform

A Progress OpenEdge egy olyan fejlesztői platform, ami lényegesen felgyorsítja az alkalmazásfejlesztést, hiszen jól skálázható, platform független és kompatibilis az összes operációs rendszerrel, valamint adatbázissal.

Az OpenEdge ABL az egyetlen nyelv, aminek segítségével egy teljes üzleti alkalmazást létre lehet hozni, ami magába foglalja az üzleti logikát, felhasználói felületet és a komplex adatkezelést is.

A technológia rövid jellemzése:

  •     Átlátható: üzleti szabályok segítségével megkönnyíti az üzleti terminológia hasznosítását
  •     Produktív: egy egyszerű programozási állítás az ABL-ben, több száz sornyi kód Visual Basicben, vagy Javaban
  •     Rugalmas: az ABL tartalmazza az összes programozási módszert, ami lehetővé  teszi a fejlesztőnek az osztályok és eljárások összekötését
  •     Erős: az egyetlen fejlesztői nyelv, ami képes arra, hogy különböző adatforrásból (relációs adatbázisok, XML, strukturált és strukturálatlan fájlok) legyünk képesek adatok manipulálására, tárolására

A QAD Inc. pontosan ezek, miatt a tulajdonságok miatt választotta a Progress OpenEdge terméket saját megvalósításainak alapjául, hiszen a QAD Enterprise Applications az adatok tárolására a széles körű platform és operációs rendszereket támogató Progress Openedge relációs adatbázis-kezelő rendszert, az üzleti logikát megvalósító programok fejlesztésére pedig a Progress 4. generációs nyelvét használja.

 

Progress sikertörténetek

LocalTapiola Group

A LocalTapiola Group Finnország legnagyobb nem-élet biztosító cége. 4000 alkalmazott segítségével másfél millió ügyfelet, és két millió biztosítási kötvényt kezel. A cég árbevétele 1 milliárd EUR.

A Progress OpenEdge alapú WinSure alkalmazást használják, mely rendszer több mint kétezer konkurens felhasználót szolgál ki. Az adatbázisaik összességében 2 TB nagyságú, míg legnagyobb adatbázisuk 500 GB-os. Az alkalmazás különböző platformokon és operációs rendszereken fut, a felépítésben megtalálható HP-UX, AIX és Windows szerver is. A WinSure az OpenEdge replikációs képességét is használja, így rendelkezésre állása 24/7/365.

 

Claims Management Services Provider

A cég 10 millió ügyfél adatát kezeli a Progress OpenEdge segítségével. Naponta fél billió tranzakciót bonyolítanak le, 11 adatbázisukon keresztül.

Az adatok érzékenysége miatt az OpenEdge Transparent Encryption technológiát használják, amivel több terabytos adatbázisaikat tudhatják biztonságban. Nagy megelégedésükre a Progress OpenEdgeben stabilitást, 24/7/365 rendelkezésre állást, és gyorsaságot találtak, amit a több ezer felhasználójuk véleménye támaszt alá.

 

TIE KINETIX

A TIE KINETIX az OpenEdge Advanced Business Language (ABL) technológiával, tízszer gyorsabban tud új funkciókat fejleszteni és értékesíteni, mint konkurenciái. Ezért vannak olyan ügyfelei, mint például a T-Mobile, vagy a KPN.

Más adatbázis kezelő rendszert is kipróbáltak, többek között az Oracle-t és MySQL-t is, de csak a Progress OpenEdgeben találták meg azt a rugalmasságot és gyorsaságot, amivel versenyképességüket meg tudták tartani.

 

Berg-Hansen

Norvégia második legnagyobb utazási ügynöksége a Berg-Hansen, ügyfeleinek számossága eléri a 300.000-et. A társaság Progress OpenEdge technológiával valósította meg online repülőjegy árusítását, ami ma már a rendelések több mint 60% teszi ki.

A technológia kiválasztásának két fontos feltétele volt, a magas rendelkezésre állás, és a megbízható adatmentés. A Progress OpenEdge segítségével jelentősen felgyorsult a foglalási folyamat, miközben a rendszer a háttérben biztonsági mentéseket készít egy redundáns failover rendszeren, amit a vállalat az OpenEdge Replication-nel valósított meg.  A cég jelenleg a Progress OpenEdge 11.2 verziót használja, annak replikációs és TDE (Transparent Data Encryption) képességével egyetemben.

 

Olvasson további információkat az alábbi elérhetőségen:

https://www.progress.com/openedge

Vissza: Megoldásaink