A pénzügyi terület egyik legfontosabb része a Pénzgazdálkodás. Ennek működtetésére számos megoldás létezik, melynek többségét a vállalatok alkalmazzák is. Ezeket a folyamatokat is támogatja a QAD Enterprise Applications.

 

Cash Flow

Egy vállalat működésének kulcsfontosságú tényezője a folyamatos pénzügyi stabilitás. Ennek egyik eleme a napi szintű folyamatos kifizetések és beérkezések tervezése és nyomon követése. Ebből kalkulálható napi szintű és tervezett cash flow, ami elengedhetetlen eszköze a pénzgazdálkodásnak.


Kintlévőség kezelés és Kreditmanagement

Üzleti partnerkapcsolatok hatékony működtetése érdekében kiemelten fontos a vevői tartozások korosítása, a tervezett fizetési határidők nyomon követése és a késedelmes kintlévőségek operatív karbantartása. A Kintlévőség kezelés megoldással a határidőn belüli vevői tartozások korosítása és a határidőn túli kintlévőségek státuszainak, felszólító levél, késedelmi kamatközlő, nyomon követése is biztosított.

A Kreditmanagement működése ezzel megegyező elvek alapján alkalmazható a szállítói tartozások tekintetében.

 

Banki interface

A pénzgazdálkodás három nagy egységre különül a QAD Enterprise Applications megoldásban. Az elektronikus  pénzforgalom elszámolására komplex Bankmodul szolgál.

A bank törzs létrehozásával az összes pénzintézet definiálható, akikkel a vállalat kapcsolatban áll. Bankonként előre beállíthatóak a pénzkezelés számításának metódusai, azaz hogy a devizás bankszámláknál banki árfolyamon, FIFO elv szerint vagy éppen átlagáras nyilvántartással állapítható meg a pénzmennyiség egyenlege. Az alkalmazás a paraméternek megfelelően azonnal elvégzi a számítást a rögzített kivonatok alapján.

Az MNB árfolyam betöltés funkcióval az árfolyamok automatikusan kerülnek a rendszerbe, a kivonat rögzítésénél az éppen aktuális értékelési elv alapján kalkulálódnak a tranzakciók.  A FIFO elv használatával megállapított pénzforgalom interaktív felületen ellenőrizhető és visszakövethető, hogy adott beérkező összegek milyen kiadásokkal lettek kiegyenlítve.

Napjainkban megszokott rutinná vált a bankkivonat elektronikus úton történő letöltése. A speciális formátumú dokumentumot a QAD megoldás képes beolvasni az adatokat egy interfészen keresztül és feldolgozni azokat.

A rendszer automatikus banki átutalás és bankkivonat beolvasás alkalmazásai a hazai és külföldi pénzintézetek által kiadott útmutatók és mintafájlok alapján kerülnek kialakításra.

 

Vissza: Pénzügy - Számvitel