A termelés alappillére a részletes gyártástervezés. Ennek a folyamatnak több szintje van, amiket különböző módon, akár különböző megoldásokkal is le lehet fedni. A QAD Enterprise Applications az alapanyag-tervezéstől a finomprogramozásig végigvezeti a felhasználókat, hogy hatékony, pontos és optimális tervek születhessenek.

 

Kapacitástervezés

Egy termelő vállalat életében kiemelt jelentőséggel bír a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználása, akár gépek, gépcsoportok, humán erőforrás, vagy anyagmozgató eszközök kapacitásainak tervezéséről beszélünk. Az ezek alapján kialakított optimális terv, kihasználás kulcstényezője vállalatunk rugalmasságának.

Ehhez a tervezési folyamathoz nyújt hatékony támogatást a QAD Kapacitástervezés megoldása, melyben a hosszú távú, éves szintű kapacitástervezés alkalmazásával hasznos információk állnak a vezetők rendelkezésére. Amit követően pedig már kisebb időegységekre is pontosabban lehet kalkulálni.

 

Gyártástervezés

A Kapacitástervezés, anyagszükséglet (MRP, anyagszükséglet tervezés), anyag rendelkezésre állás kalkulálásának eredményeként alakul ki a terv, hogy mit és hogyan akarunk a gyártásba küldeni az optimális kihasználás és rendelkezésre álló alapanyag alkatrészek figyelembe vételével. A megoldás javaslatot tesz a vevőigények kiszolgálását célzó gyártási feladatokra.

A tervezési folyamat kritikus pontjainak megfelelően választható vizuális gyártásütemező eszköz a kapacitások optimális kihasználására, illetve komplex tervező felület az igények, ellátások és az erőforrások hatékony összehangolására.

A tervező modulok összehangoltan kezelik a vállalat különböző telephelyei közötti igényeket, és biztosítják az egymásra épülő folyamatok megfelelő ütemezését. A végrehajtási folyamatok visszajelzést küldenek, így a tervezés mindig megalapozott és pontos lesz.
 

MSW - Master Scheduling Workbench

A QAD Master Scheduling Workbench megoldás segítségével rövidtávú termeléstervezés valósítható meg. A modul egy integrált felületen mutatja meg a gyártósoronként rendelkezésre álló napi kapacitásokat és terheléseket, az egyes tételkódokból beütemezett, gyártandó mennyiségeket, illetve a kiválasztott tételkód MRP által használt igény és ellátás adatait.

Táblázatos formában áttekinthető az egyes tételkódok ütemterve, ami közvetlenül a felületen módosítható is. Ebben az esetben mind a gyártósori terhelések, mind pedig a várható készletszintek azonnal újraszámolódnak, és várható kapacitás vagy készlet hiány esetén a rendszer vizuális elemekkel jelzi a kritikus pontokat, ahol beavatkozás szükséges. A felületen az MRP által tervezett gyártási rendelések szintén megjelennek, és akár egyesével, akár pedig egy időszakra tömegesen is jóváhagyhatóak, így beemelhetőek a gyártósori ütemtervbe.

A napi szintű terv elkészítését követően lehetőség van műszak szintű ütemterv létrehozására, illetve műszakon belüli gyártási sorrend meghatározására is. Ezen adatok alapján áttekinthető, hogy hogyan alakul a beépülő alkatrészek szükséglete, illetve könnyen megtalálható, hogy az adott terv mellett, a várható beérkezéseket is figyelembe véve várhatóan lesz-e alkatrész hiány.

Az ütemterv elkészítését és elmentését követően az adatok azonnal megjelennek a QAD gyártósori ütemtervében, ahonnan browse-ok vagy a Reporting Framework megoldás segítségével riportálhatóak, így akár papír alapú műszakrendek is készíthetőek, amelyek az operatív gyártásirányításban is felhasználhatóak.

 

on-PLAN - Finomprogramozás interaktív és vizuális módon

Az on-PLAN használatával a gyártási feladatoknak a gyártóeszközök, gépcsoportok, gépek, szerszámok véges kapacitásának, az emberi erőforrások rendelkezésre állásának figyelembevételével történő optimális tervezése, vizuális megjelenítése és egyszerű, látványos módosítása válik lehetővé. Ebből adódóan bármikor ellenőrizhető, hogy a rendelések az ütemezésnek megfelelően, határidőre elkészülnek-e.

Az interaktív, grafikus felhasználói felületnek köszönhetően az üzemben zajló valamennyi tevékenységről részletes információ nyerhető, így a döntéshozók számára aktuális és releváns adatok állnak rendelkezésre. Az on-PLAN nem csupán hasznos eszköz, hanem használatával könnyeddé válik a termeléstervezés.
 

 

Vissza: Termelés