Az elektronikus kommunikáció pénzügyi területen felgyorsítja a hatóságok felé történő adatközlést és a bankokkal kialakított kétoldalú adatszolgáltatást egyaránt.

 

Banki interface

A pénzgazdálkodás három nagy egységre különül a QAD Enterprise Applications megoldásban. Az elektronikus  pénzforgalom elszámolására komplex Bankmodul szolgál.

A bank törzs létrehozásával az összes pénzintézet definiálható, akikkel a vállalat kapcsolatban áll. Bankonként előre beállíthatóak a pénzkezelés számításának metódusai, azaz hogy a devizás bankszámláknál banki árfolyamon, FIFO elv szerint vagy éppen átlagáras nyilvántartással állapítható meg a pénzmennyiség egyenlege. Az alkalmazás a paraméternek megfelelően azonnal elvégzi a számítást a rögzített kivonatok alapján.

Az MNB árfolyam betöltés funkcióval az árfolyamok automatikusan kerülnek a rendszerbe, a kivonat rögzítésénél az éppen aktuális értékelési elv alapján kalkulálódnak a tranzakciók.  A FIFO elv használatával megállapított pénzforgalom interaktív felületen ellenőrizhető és visszakövethető, hogy adott beérkező összegek milyen kiadásokkal lettek kiegyenlítve.

Napjainkban megszokott rutinná vált a bankkivonat elektronikus úton történő letöltése. A speciális formátumú dokumentumot a QAD megoldás képes beolvasni az adatokat egy interfészen keresztül és feldolgozni azokat.

A rendszer automatikus banki átutalás és bankkivonat beolvasás alkalmazásai a hazai és külföldi pénzintézetek által kiadott útmutatók és mintafájlok alapján kerülnek kialakításra.

 

ÁFA bevallás

A modern gazdaság alap pillére az állami jövedelmek, melynek szerves része az általános forgalmi adó. A magyar adórendszerben az értéknövekedés után az eladónak minden kereskedelmi szinten meg kell fizetnie és nyilvántartania azt. A QAD Enterprise Applications Adóbevalló modulja ebben nyújt segítséget használójának. Az ÁFA modul képes eleget tenni a magyarországi adótörvénynek, sajátosságoknak, mint például a pénzforgalmi szemlélet és a kétmilliós összeghatárba eső események követése.

Vissza: Pénzügy - Számvitel