Kész Ipari Gyártó Kft. – Ipar 4.0 a QAD támogatásával

A Kész Ipari Gyártó Kft. Magyarország piacvezető acélszerkezet gyártó cége, tavaly úgy döntött, hogy a már meglévő, komplex termelésirányítási rendszerét a szakiparági elvárások miatt tovább fejleszti és az Ipar 4.0 szabványainak megfelelően olyan megoldást keres, mely a legjobb módon és teljes körűen képes lefedni a termelési folyamatait. Így a már meglévő QAD Enterprise Applications, integrált vállalatirányítási rendszerük kiegészítése mellett döntöttek, mert az ISYS-ON Informatikai Tanácsadó Kft. által korábban megvalósított faltól falig megoldások már bizonyították, hogy a QAD támogatásával, képesek lesznek megfelelni az Ipar 4.0 követelményeinek is.

A megvalósítás támogatása érdekében a Kész Ipari Gyártó Kft. felkérte a Vonalkód Centrum Kft. és az ISYS-ON Kft. szakembereit, hogy kiépítsenek egy olyan rendszert, amiben a vállalat egyedi gyártásának követése leképezhető, és a lejelentési folyamat idomul az üzemszervezéshez, így biztosítva a nagy gyártótérben történő mozgó munkaerő mobilitását is.


Az informatikai háttér fejlesztése során a Vonalkód Centrum Kft. különböző gyártók vonalkód olvasására alkalmas eszközeit vizsgálta meg, a bevezetendő rendszer optimális támogatása érdekében.

 

A megfelelő vonalkódos eszköz kiválasztása az alábbi fő szempontok mentén történt:

  • A Kész Ipari Gyártó Kft. egy korábbi beruházás kapcsán már rendelkezett néhány Casio DT-X8 adatgyűjtővel, így kézenfekvő volt ezeknek az eszközöknek a megvizsgálása.
  • Üzemi környezet: fűtetlen csarnok, magas porkoncentráció, fizikai sérülések lehetősége.
  • Munkafolyamatokhoz illeszkedő, nagy terek bejárására alkalmas mobilitás biztosítása.
  • Megfelelő hardware és szoftver környezet a QAD rendszerének futtatására.

 

2016 nyarán lépett a beruházás abba a fázisba, hogy rendszert támogató on-line vonalkódos eszközök kiválasztására kerülhessen sor. A többi megtekintett eszköz és a fent említett szempontok figyelembe vételével a következőre esett a választás:

 

  • A minőségbiztosítást végző kollegák a munka során kevés adatot rögzítenek egyszerű képernyőkön vonalkódok segítségével, ami mellett mindhárom műhelyt be kell járniuk, így Casio DT-X8, valamint ennek utódmodellje a DT-X200 lett a kiválasztott mobil adatgyűjtő.

Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „ A Casio DT-X8 és az utód DT-X200 adatgyűjtők ergonómiáját találták a legjobbnak a tesztelő munkatársaink. A 3 méterről ejthetőség, az IP68 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor üzemidő valamint a jó szervizszolgáltatások miatt döntöttünk a Casio DT-X8, és DT-X200 vonalkódos adatgyűjtők mellett – természetesen az ár-érték arányt szem előtt tartva.”

 

  • A felületvédelem esetében a nyomonkövetést kijelölt személyek végzik, mert a munkát az ott dolgozók a tevékenységből adódóan nem tudják maguk elvégezni. Ehhez QAD oldaláról sokkal összetettebb funkciót kellett megvalósítani, de közben továbbra is biztosítani kellett az egyszerű kezelhetőséget és mobilitást. Ezért olyan funkciók kerültek kialakításra, mint a műszak összeállítás, gyártmánycsoportok és festőterületek kezelése. Ezeket már egyszerű vonalkódos adatgyűjtőkön nem lehet megvalósítani, így erre alkalmas eszközként a Getac F110 ipari tablet lett megjelölve Windows operációs rendszerrel. Az ISYS-ON Kft. erre az eszközre alakította ki a kézzel könnyen kezelhető, a mai mobil világ elvárásainak megfelelő felhasználói felülettel rendelkező lejelentő funkciókat.

Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „Azért a Getac F110 ipari tokozású tabletet választottuk, mert az IP65 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor üzemidő, a teljes értékű Windows 10 Pro operációs rendszer, valamint a 36 hónap garancia biztosított minket arról, hogy a minőségellenőrzést végző kollégák munkája hatékonyabb lesz, és a készülékek kicsit magasabb beszerzési ára az eddig a termelési terület és az iroda közötti ingázásra fordított idő minimalizálásával megtérül.”

 

  • A műhelymunkák terén a mobil eszközök mellett a különböző munkafolyamatok lejelentéséhez (lakatolás, hegesztés) a gyártó csarnok oszlopain külső vonalkód olvasóval támogatott, IP védelemmel ellátott, nagy- érintő képernyős fali terminálok kerültek elhelyezésre, amelyeken a QAD megoldásnak az ISYS-ON Kft. által erre az eszközre kialakított gyártmánykövetési funkciói szolgáltatják a műhelymunkák követését.

 

Az eltelt időszak igazolta a döntés helyességét. A Casio adatgyűjtők és a Getac tabletek jól állják a mindennapos kemény igénybevételt, és a kialakított QAD lejelentési rendszerrel együtt teljes mértékben lefedik a gyártási folyamatokat.

 

„ A beruházás eredményeképpen felállt egy olyan online gyártáskövetési megoldás, mely a megfelelő információkkal látja el a KÉSZ Iparai Gyártó Kft. vezetését, és kiemelkedő megoldást nyújt az építő ipari egyedi gyártásának igényeinek kielégítésére.” - Ballay Zsolt, projekt koordinátor

 

Sikeres beruházás – jó partneri kapcsolat

 

A Kész Ipari Gyártó Kft. – a Vonalkód Centrum Kft-hez és az ISYS-ON Kft-hez hasonlóan - hosszú távú jó munkakapcsolat kiépítésére törekszik a partnereivel. Jelen projekt is tovább erősíti mindhárom fél együttműködését és partneri viszonyát, hisz minden résztvevő sikere ezen múlik. A közös cél segít „egy nyelvet beszélni” beruházó és beszállító partnerek között.


Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről így vélekedik a beruházásról és az eredményekről: "A beruházásunk sikeres volt, nagy mértékben javította a költséghatékonyságunkat. Az ISYS-ON Kft-vel, valamint a Vonalkód Centrum Kft-vel sikerült egy igazán jó partneri kapcsolatot kiépíteni."

 

 

Megjelent a Transpack oldalán.