2021: Egy év áttekintése

Nincs két teljesen egyforma gyártó cég. A QAD célja, hogy a legjobb szoftvert biztosítsa a különböző iparágaknak. Mivel iparáganként más-más egyedi igények jelentkeznek, ezért a QAD nagy hangsúlyt fektet a különböző szakiparágak folyamatos figyelemmel kísérésére és elemzésére.

Nincs két teljesen egyforma gyártó cég. A QAD célja, hogy a legjobb szoftvert biztosítsa a különböző iparágaknak. Mivel iparáganként más-más egyedi igények jelentkeznek, ezért a QAD nagy hangsúlyt fektet a különböző szakiparágak folyamatos figyelemmel kísérésére és elemzésére. Az év első napjaiban egy olyan termékfüggetlen elemzést tettek közzé, amelyben körüljárták, milyen kihívásokkal küzdöttek 2021-ben a különböző iparágakban tevékenykedő vállalatok.

Az ellátási láncok sérülékenyebbek, mint valaha, a szállítási és szállítmányozási lemaradások több iparágat is sújtottak általános hiányt okozva, valamint bizonyos termékek (pl. félvezető chipek) hiánya teljes iparágat bénított le. A munkaerőhiány továbbra is fennáll, és a távmunka valószínűleg 2022-ben is megszokott marad.

2021: A folyamatos kihívások éve…. minden iparág számára

2021-ben láthattuk, hogy globális ellátási lánc meglévő sebezhetőségeit hogyan súlyosbította a COVID-19 világjárvány és annak hatásai. Ilyen többek között a tényleges fogyasztói kereslet, a gyenge tervezési és gyártási folyamatok, vagy a valós idejű kommunikáció hiánya a gyártó, vállalati beszállítók, külső logisztikai szolgáltatók és fogyasztók között.

Gyógyszeripar


A gyógyszeripari területen előretekintő gyártókat láthattunk, akik igyekeztek javítani az ellátási lánc partnereivel való együttműködést, beépíteni a kockázatcsökkentési tervezést, növelni a biztonsági készletet a nyersanyaghiány elkerülése érdekében, valamint automatizálni az üzleti folyamatokat vállalati és operatív szoftverekkel.


Az elemzők szerint az ellátási lánc folytonossága érdekében javítani kell a partnerekkel való együttműködést és egyre rugalmasabbnak kell lenni. A gyógyszeripari cégeknek fontos, hogy egy kockázati prioritási rendszert építsenek a termékek köré. Fel kell tárni a gyenge pontokat, érdemes növelni a biztonsági készletet, bővíteni kell a beszállítói hálózatot, keresni kell helyi erőforrásokat. A munkaerőhiány kiküszöbölésére irodától a műhelyig érdemes automatizálni az üzleti folyamatokat.

Csomagolóipar és fogyasztási cikkek iparága


A csomagolóiparban és a fogyasztási cikkek iparágában elcsépeltnek hangzik, de az egyetlen állandó, a változás. Az iparág hozzászokott az új cikkszámok rohamosan szaporodó számához, a fenntarthatóság iránti igényekhez, olyan vevői igényekhez, amelyek egy pillanat alatt megváltozhatnak, valamint a tárolási és szállítási problémákhoz. Más iparágakhoz hasonlóan ezekben az iparágakban is a tervezés és a tevékenységek közötti együttműködés javítására törekszenek, hogy agilisabban reagálhassanak a piac változásaira.


Mi a következő lépés?


Az alkalmazkodóképesség kritikus fontosságú a csomagolóipar számára, mivel olyan kihívásokkal néz szembe, mint a fenntarthatóság, gyorsított termékciklusok, és a fejlesztési követelmények.


A jövőbe tekintő gyártóknak fontolóra kell venniük, hogyan javítsák az együttműködést az egész szervezeten belül, javítaniuk kell az információáramlást a jobb, adat-alapú döntéshozatalhoz.


Fogyasztási cikkeket gyártó vállalatoknál fontos a rugalmas értékesítési és működési folyamat. Állandóan elemezni kell a piaci változásokat, a vállalaton belüli és az esetleges szállítási késéseket. Így lehetővé válik, hogy drasztikus helyzet esetén gyorsan át tudjon állni a vállalat.


A másik megoldás egy kicsit hosszabb távú stratégia: egy olyan adaptív ERP rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi a hálózati beállítások, a gyártás és forgalmazás elsődleges helyszíneinek gyors megváltoztatását.

Autóipar


Tom Roberts, a QAD autóipari és mobilitási ágazatáért felelős alelnök két fő kérdéskört emelt ki az autóiparban tapasztalható kihívásokkal kapcsolatban, amelyre megoldást kell találni. A belső égésű motoros (ICE) járművek gyártásáról az elektromos (ACES) járművekre való átállás, és hogy hogyan fog szembenézni az iparág a COVID utáni világgal.


Az elektromos járművekre való átállás felgyorsításával kapcsolatos kihívások egyike, hogy az átállás miként érinti a munkahelyeket. Egy felmérés szerint 2030-ra 75 000 olyan német munkahely szűnhet meg, ahol motorokat és sebességváltókat építenek. Az Egyesült Államokban tavaly kb. 150 000 ilyen érintett munkahely volt. Az elektromos járművekre való gyors átállás például az EU-ban és az Egyesült Államokban potenciálisan katasztrofális gazdasági következményekkel járna a munkahelyek elvesztése miatt. Minél gyorsabban lépéseket kellene tenni a dolgozók átképzésére és a lehető legtöbb új technológia alkalmazására. Valószínű, hogy a motorgyáraknak néhány évig még működni fognak, mivel az ICE-járművek csak fokozatosan szűnnek meg. Ezzel egyidejűleg az akkumulátorok, chipek és az elektromos járművekkel foglalkozó egyéb üzemek elkezdik működésüket.


Lényeges, hogy az autóipari vállalatok tervet készítsenek a gyorsított betanításra és képzésre, a hatékony ellátási lánc rendszer integrációjára. Átfogó minőségértékelésre és -felügyeletre lesz szükség, különösen az új termékek integrálása és kivitelezése során. 

Élelmiszeripar


Stephen Dombroski, a QAD élelmiszeripari piacáért felelős igazgató szerint a tavalyi évben számos nehézséggel kellett szembenéznie az élelmiszeripari vállalatoknak.

Nagy terhet rótt a vállalatokra az éttermek, bárok, utazási, üzleti és szórakoztató rendezvények bezárása, az ellátási láncot érintő kiugrások az online rendelésekben és a közvetlen fogyasztókhoz történő értékesítésben. Ezt tetézte a szállítás, raktározás, forgalmazás és csomagolás kihívásai és a nemzetközi/belföldi szállítási zavarok.  Az élelmiszeripari vállalatokat is érintette az általános munkaerőhiány - beleértve a mezőgazdasági munkásokat, sofőröket, raktári dolgozókat stb. -, valamint a nyersanyaghiány (alumínium és fa raklapok).


Az élelmiszeripari vállalatoknak meg kell találniuk az ellátási láncuk szűk keresztmetszeteit, valamint figyelni kell a fejlesztési és optimalizálási lehetőségeket. A termelőknek elemeznie kell a végfelhasználók igényeit, a folyamatosan változó fogyasztói magatartásokat, demográfiai adatokat, majd az általános startégiájukat a változó piaci igényekhez kell igazítaniuk.

Gyártási kihívások

A QAD 2021-ben két eseményt is szervezett, hogy leküzdje a kihívásokat és bemutassa a legjobb működési modelleket a gyártás kulcsfontosságú területein.


2021. májusában az ellátási lánc zavarainak leküzdésére, valamint az ellátási láncok és beszállítói kapcsolatok javítására összpontosítottak. Iparági szakértőkkel vizsgálták a kihívásokat a stratégiai beszerzésben, a beszállítói kapcsolatok kezelésében és az összetett globális ellátási láncok zavaraiban való navigálásban. 

2021. decemberben megvizsgálták azokat az innovatív digitális megoldásokat, amelyeket a gyártók alkalmaznak a működési teljesítmény javítása érdekében. Különös tekintettel a minőség és az iparági megfelelőség digitalizálására, anyagszállítás automatizálására és a digitális alap építésére.

2022-ben is folytatódik?


A rövid válasz: igen. A jövőbeni fennakadások nagysága és súlyossága nyilvánvalóan számos tényezőtől függ, beleértve az iparágat, földrajzi elhelyezkedést stb. A tavalyi zavarok nagy részét pedig előre nem látható változások és rajtunk kívül álló események okozták.