Digitális átalakulás a gyártásban

Azt mondják, hogy a változás az egyetlen állandó és ezt a feldolgozóipar is bizonyítja. A gyártóknak állandóan alkalmazkodniuk kell a folyamatos változásokhoz. Most az elmúlt évtizedek legnagyobb változásával néznek szembe az iparágban, amit sokan a negyedik ipari forradalomnak neveznek. Az Ipar 4.0 lassan beépül a gyártók életébe. Sok gyártó új utakat keres, hogy versenyképes maradhasson és mindennek a középpontjában a digitális átalakulás áll.

Mi az a digitális átalakulás?


A digitális átalakulás a digitális technológiák használatának integrálását jelenti az üzleti élet minden területébe. A digitális átalakulás, az Ipar 4.0, a feldolgozóipar fejlődésének elsődleges mozgatórugója. A hagyományos gyártási folyamatokat új, fejlett technológiákkal ötvözi, hogy növelje a hatékonyságot. Az iparágban a hatékonyság optimalizálásának sarokköve az emberek és a technológiák közötti együttműködés javítása.

Milyen hatásai vannak a digitális átalakulásnak a gyártásban?


A digitális technológiák óriási értéket képviselnek a gyártók számára. Alapvetően átalakíthatják a működési folyamatokat a vállalkozás minden területén. Nézzük, milyen területeket érinthet a digitalizáció:


• piaci verseny
• zavaró tényezők
• költségek csökkentésének szükségessége
• nyereség növelésének szükségessége


A fenti okok miatt a gyártók soha nem lehetnek teljes mértékben elégedettek. Mindig készen kell állniuk olyan zavaró tényezőkre, amelyeket új és innovatív módszerekkel kell legyőzniük, hogy a versenytársak előtt maradjanak és megfeleljenek az ügyfelek igényeinek. Mindezt a költségek korlátozása mellett. Az erőforrások felhasználásának – beleértve az embereket is -, hatékonynak kell lennie. A gépeknek nagy teljesítményűeknek kell lenniük. A karbantartásnak ideális esetben megelőző jellegűnek kell lennie. A döntések megalapozásához viszont adatokat kell gyűjteni. Mindezt össze kell kapcsolni, hogy a döntéshozók láthassák az egyes műveletek átfogó képét és sajátosságait.


Mi az intelligens gyártás?


Az intelligens gyártás különböző digitális technológiák felhasználását jelenti a munka egyszerűbb és hatékonyabb elvégzése érdekében. Az intelligens gyártás elsődleges technológiái közé tartoznak a nagy adatfeldolgozási képesség, az ipari eszközök és szolgáltatások, valamint a fejlett robotika. Az intelligens gyártás célja olyan intelligens gyárak létrehozása, amelyek automatizálást, gépi tanulást, hálózatba kapcsolt gépeket, rendszereket és más digitális technológiát alkalmaznak az alkalmazkodóképesség, a hatékonyság, az ergonómia, valamint az ügyfelek és az üzleti partnerek integrációjának optimalizálása érdekében.

Melyek az intelligens gyártás előnyei?


Bár egy hagyományos gyár intelligens gyárrá alakításának költsége magas, az ebből eredő előnyök jelentősen meghaladják a kezdeti befektetést.


Egy gyártó vállalat a következőket tapasztalhatja, ha például egy gyártásközpontú ERP rendszer használatával digitalizálja és összekapcsolja a műveleteit:


• Fokozott termelékenység:

Az intelligens technológiák valós időben képesek megosztani az információkat az ellátási láncon felfelé és lefelé. Az adatok segítségével módosítható a megrendelt alkatrészek mennyisége úgy, hogy csak a szükséges készlet, és csak közvetlenül a szükségesség előtt érkezzen. A Just in Time-nak köszönhetően a gyártók kevesebb nem tervezett leállással szembesülnek a gyártási anyagok hiánya miatt, ami nagyobb termelékenységet és jövedelmezőséget eredményez.


• Csökkentett rezsi- és működési költségek:

A készletek és a gyártósorok nagyobb hatékonysága csökkenti a működési költségeket. A gépek automatizálása helyettesíthet bizonyos személyzeti szerepköröket és lehetővé teszi az alkalmazottak jobb kihasználását innovatívabb és bevételnövelő pozíciókban.


• Jobb termékminőség:

Mivel a gyártósorokon jelentősen nő a hatékonyság, a termékek minősége általában javul, ami azt eredményezi, hogy kevesebb terméket küldenek vissza. A minőségirányítás javíthatja a vállalatok megtakarításait, amelyek visszavezethetők az üzletbe és hasznosabb módon használhatók fel.

• Prediktív karbantartás:

Az intelligens technológiákat, például az ERP rendszereket használó gyárak jobban rálátnak a gépeikre és még az időigényes és költséges meghibásodás előtt felismerik, hogy mikor kell karbantartást végezniük.

Mi a digitális átalakulás jövője a feldolgozóiparban?


A globális ellátási láncok zavarai az elmúlt másfél évben sok gyártónak nyitották fel a szemét. Az ipar továbbra is küzd az ellátási lánccal, ami egy kulcsfontosságú leküzdendő terület. Sokan úgy vélik, hogy újabb nagy ellátási lánc megszakadás vagy zavar következhet be.


A jövőbeli fennakadásokra való felkészülés érdekében a gyártókat arra ösztönzik, hogy térjenek át a digitális gyártásra. Az, hogy digitálisan kapcsolódhatnak a globális beszállítók előre ellenőrzött hálózatához, lehetővé teszi a gyártók számára, hogy kikerüljék a zavarokat és szükség esetén megkapják, amire szükségük van. Ennek eredményeként az iparág még több digitális átalakulást fog látni az elkövetkezendő években. A vállalkozásoknak mostantól adatközpontú architektúrára lesz szükségük. Sok gyártó rendelkezik adatokkal, csak még nincsenek összekötve. Az intelligens adatgyűjtéssel a gyártók jobb rálátást szerezhetnek, amelyet stratégiai üzleti döntések meghozatalára használhatnak fel.

Az ISYS-ON, a QAD Enterprise Applications funkcionalitását kiegészítve, az „-ON” termékcsaládot kínálja segítségül az Ipar 4.0 kihívásaira. Az on-PLAN használatával a gyártó eszközök, gépcsoportok, gépek, szerszámok véges kapacitásának, az emberi erőforrások rendelkezésre állásnak figyelembevételével történő optimális tervezése, vizuális megjelenítése és egyszerű, látványos módosítása válik elérhetővé.

Az interaktív, grafikus felhasználói felületnek köszönhetően az üzemben zajló valamennyi tevékenységről részletes információ nyerhető, így a döntéshozók számára aktuális és releváns adatok állnak rendelkezésre.

Az on-LINE termeléslejelentés megoldást nyújt a fizikai történésekkel egyidőben a gyártási folyamat során keletkező adatok ipari terminálon, elektronikus adatgyűjtő eszközökön, interfészeken keresztüli rögzítésre.

A megoldás használatának eredményeként nincsenek utólagos lejelentések, eltéréskezelések, a rendszer minden esetben az aktuális fizikai állapotokat tükrözi és mindezzel a hibalehetőségeket is nagyban csökkenti.

A digitális technológiák használata ma már nemcsak az üzleti növekedéshez, hanem a túléléshez is elengedhetetlen a mai gyorsan változó piacon. Az ISYS-ON ERP megoldásai segítenek a vállalkozásoknak abban, hogy agilisak tudjanak maradni.